TALEBİNİZ SADECE 3 ADIMDA HAYALDEN GERÇEĞE DÖNÜŞSÜN!

1 RESMİNİ ÇEK!
2 WHATSAPP'DAN
0541 842 84 77 'E GÖNDER
3 Sizi Ziyarete Gelelim!

Görüş ve önerileriniz için lütfen adnanozsimsek@sgztemizlik.com.tr mail adresine talebinizi iletin. Teşekkür ederiz!

Yüzme Havuzu Bakımı

Bir havuzu temiz, berrak ve sağlıklı tutmak için, iki ana alana dikkat etmemiz gerekiyor. İlk olarak yüzme havuzunun kimyasal dengesi sağlanmalıdır, ve ikinci olarak havuzdaki istenmeyen kirler, tozlar, partiküller ve yabancı maddelerden arıtmamız gereklidir. 
 
İlaçlama
 
Havuzun dengesini koruması için rastgele kimyasal ilavesi yapılamaz. Havuzcunuzun tavsiyeleri bile yanıltabilir. Sık sık havuzun suyunun tahlilleri yapılmalıdır. Tahlillerin sonuçlarına göre havuz ilaçlaması yapılır.
 
Ayrıca, özel durumlarda ilave kimyasallar gerekebilir; örnegin şiddetli fırtınalardan sonra veya havuz bozulduğunda.
 
Filtrasyon
 
Yüzme havuzunda bulunan yabancı maddeleri ve katı pislikleri arıtmak için bir pompa/ filtre sistemi bulunmaktadır. Bunun görevi hem katıları tutmak hem de suyun sirkülasyonu ve karışmasıdır.
 
Filtrasyon sistemine destek vermek amacıyla havuz fırçalanır ve dip süpürgesi yapılır. Bunun yanı sıra, filtre temizlenmelidir ve filtrenin kumu, torbası veya kartuşu temizlenme ve aralıkla değiştirilme ihtiyacı taşır.
 
Havuzunuza ne kadar kimyasal gerektiğini kolayca hesaplamak için, size özel havuz hesap makinaları tasarladık. Su tahlil sonuçları ile bu hesap makinaları sayesinde havuzdaki kimyasal "tahminleri" ortadan kalkar. 
 
Sık bir havuz bakım düzeni olasılıkla sorunları önler ve havuzu rahatlıkla denge de tutar. Sorunlar ve dengesizlikleri önlemek hem çok daha kolay hem de çok daha hesaplıdır. Havuzunuzun günlük, haftalık ve aylık bakımlarını lütfen ihmal etmeyiniz. 
 
•  YOSUN ÖNLEYİCİ 
•  ÇÖKTÜRÜCÜ 
•  KLOR 
•  HAVUZLARDA FİLTREBULANIK HAVUZ SUYUHAVUZ SUYUNDA YANAN GÖZLERHAVUZ HASTALIKLARI
 
YOSUN ÖNLEYİCİ VE YOSUN ÖLDÜRÜCÜ
 
Havuz bakımında en sık yaşanan sorun yosundur. Normal bakım programlarında klor seviyesi düştüğünde, birkaç saat için bile, yosunun üremesi başlar. Yosunla mücadele için birkaç çeşit kimyasallar bulunur. Bunlar: yosun önleyiciler, yosun öldürücüler, mineral sistemler. 
 
 
Yosun Önleyici
 
Bu kimyasallar haftalık olarak havuza ilave edilir ve yosunun üremesine engel olmaya yardım eder. Tabii ki havuzda klor bulunmadığı sürece tek başlarına yosuna engel olamazlar, ama yeşermesini yavaşlatırlar.
 
 
Yosun Öldürücü
 
Havuzu yosun tuttuktan sonra bu yosunu öldürmek amacıyla yosun öldürücü kullanılır. Bunlar yine klor ile birlikte etkili olup, tek başlarına yosunun üremesini yavaşlatır.
 
 
Mineral Sistemler
 
Henüz memleketimize yaygın olmayan ama yurt dısında rağbet gören, genelde bakır ve gümüş içeren doğal mineral sistemlerde yosuna karşı çok etkilidir. İlk uygulandığında, varolan yosunu kısa sürede çözüp tekrar üremesini tamamen engellerler.
 
Bunlar ile birlikte, çok daha az klor ihtiyacı duyulan havuzların hem bakımı hemde kimyasal giderleri çok düşer. Türkiye'ye yeni giren (ama uzun geçmişi olan) Pool Wizard doğal mineraller içeren bir örnektir. 
 
Sorunlar
 
Yosun önleyici ve öldürücü kimyasalların yarattığı sorunlar da bulunmaktadır. Özetle meydana gelebilecek sorunlar şöyledir:
 
Suyun köpürmesi; 
Suyun bulanması; 
Toplam alkalinite veya pH değişmesi; 
TDS'nin yükselmesi; 
Klor ihtiyacının artması; 
avuz yüzeylerinin lekelenmesi. 
 
Uygulama
 
Türkiye'de yosun ilaçları kimyasal konsantreye su ile karıştırılarak piyasaya sunulduğu için konsentrasyonlarda standardı yoktur. Aldığınız ilacın talimatlarını takip ediniz. 
 
 
HAVUZLARDA ÇÖKTÜRÜCÜ VE TOPAKLAYICI
 
Kullanımı kolay olan kum filtrelerimizin başta gelen sorunu, 20-40 mikronun (0.02mm-0.04mm) altındaki partikülleri tutamamasıdır. Bu nedenle havuzun berraklığı bozulup, bulanıklığa sebep olabilir.
 
Bu ufacık partikülleri havuzdan arıtmak için, genelde topaklayıcılar veya çöktürücüler tavsiye ediliyor. Bunların sayesinde, bulanıklığa neden olan maddeler ya havuzun dibine çöker yada filtrede takılabilecek boyuta getirilir.
 
Pool Wizard mineral arındırma sisteminin etkileri arasında topaklayıcı etkisi vardır. O yüzden Pool Wizard kullanan havuzların bulanıklık sorunları olmayıp bu tür kimyasallara ihtiyacı bulunmaz.
 
Topaklayıcı
 
Topaklayıcının etkisi havuz suyunda bulunan küçük maddeleri birbirine yapıştırıp daha büyük kitle haline getirmesidir. Meydana gelen kitleler filtre tarafından tutulur ve havuzun berraklığını artırır.
 
Bu oluşturulan kitleler normal havuz filtrasyon sırasında filtrenin arıtılması ile suyundan arıtılır. Bu yüzden topaklayıcı uygulandıktan sonra ek bir işlem yapmak gerekmez.
 
Çöktürücü
 
Topaklayıcılar gibi, çöktürücülerde filtrede tutulmayan ince ve küçük maddeleri birbirine yapıştırır, fakat kimyasalların ağırlığı nedeniyle oluşturulan kitleler havuzun dibine çöker.
 
Çöktürücü uygulandıktan sonra havuzun zemini çok tozlu veya çamurlu gibi görünür. Dip süpürgesi yapılıp, dibe çöken pisliğin filtre edilmesi gerekir. Eğer havuzda yabancı maddeler çok ise, çöktürücünün etkisi günlerce sürebilir ve her gün havuzun dibi yine "kirli" görünebilir. 
 
Filtre, bu kimyasalları kullandığınızda, havuzda istenilmeyen maddeler ile dolup ters yıkama ihtiyacı duyar. Bu yükü filtreye uyguladıktan sonra filtrenizin iyice ters yıkama ile temizlenmesi şartdır.
 
 
YÜZME HAVUZLARINDA KLOR VE KLORLAMAK
 
Ülkemizde başta gelen dezenfekte kimyasalı klordur. Nedeni de klor hem hesaplı hemde çoğu mikroplara karşı hızlı etkilidir. Maalesef klor aynı zamanda kanserojen olup, kanser ve astım gibi ağır hastalıklara neden olur. 
 
Ne kadar klor kullanılır? 
 
Uluslararası standartlara göre, serbest klor 1.0-3.0mg/L arası olmalıdır. Pool Wizard kullanan havuzlarda istenilen serbest klor seviyesi 0.3-0.8mg/L arası tavsiye edilir . 
 
Hangi klor çeşidi kulanılmalı?
 
Piyasada bulunan dört ana klor çeşiti vardır:
 
•  sodyum hipoklorit - %12-%15 stabilizatörsüz sıvı klor 
•  kalsiyum hipoklorit - %65-%70 stabilizatörsüz toz klor 
•  sodyum dikloro-isosiyanürik asit - %56 stabilizatörlü toz klor 
•  trikloro-isosiyanürik asit - %89 stabilizatörlü toz/tablet klor
 
 
Stabilizatörlü Klor
 
Türkiye'de en çok satılan klor %56 stabilizatörlü toz klordur. Yeni doldurulan havuzlar için veya senede birkaç ay kullanılması için uygundur. Bu klorun içeriğinde stabilizatör bulunduğu için, stabilizatör düzeyi azami değerin üzerine çıkmasına neden olur. Hele bu, klor şoklaması için kullanılırsa kesin sorunlar yaşanır. İstanbul bölgesinde Temmuz/ Ağustos aylarından itibaren havuz sorunlarının çoğu bu klorun yarattığı stabilizatör fazlalığından kaynaklanır. 
 
Eğer stabilizatörlü klor kullanıyorsanız en az ayda bir stabilizatörün seviyesini ölçtürmenizi tavsiye ederiz.
 
Stabilizatörsüz Klor
 
Stabilizatör içermeyen klor çeşitleri daha uçucu oldukları için güneş battıktan sonra havuza ilave edilir. Yinede havuzun suyunda stabilizatör bulunmalıdır. Bunun için ya stabilizatör ilavesi yapılır yada bir müddet stabilizatörlü klor kullanılır. 
 
Stabilizatörsüz sıvı ve toz klorların pH'ı yüksek olduğu için, havuzun pH'ın yükselmesine neden olur. özellikle sıvı klor kullanımında fazla pH düşürücü ihtiyacı duyulabilir. 
 
En ucuz olan ve tek yerli klor üretimi sıvı klordur. Suya kattığı klor oranı düşük olduğu için miktar olarak çok kullanılır (örn. 5 litre sıvı = 1 kg toz).
 
%65 - %70 kalsiyum hipoklorit şebeke sularında kullanılan klor çeşiti olup, çözülmesi biraz zor olabilir. Dünyada en ucuz toz klor olmasına karşın, memleketimizde pazarlama politikası nedeniyle ya diğer klor çeşitlerinin aynı fiyatına yada daha pahalı fiyatlarda satılmaktadır.
 
 
YÜZME HAVUZU FİLTRELERİ
 
En yaygın havuz filtreleri kum filtreleridir. Bunların yanı sıra kartuş filtreleri, torba filtreleri ve DE filtreleri de bulunur. 
 
Kum filtreler
 
Bu filtreler hem hesaplı hemde bakımı en kolay olan filtrelerdir. Altı kollu vana ile ters yıkaması, durulaması, kapatılması, sirküle edilmesi veya filtre edilmesi kolaylıkla ayarlanabilir.
 
Bununla birlikte, filtre yalnız 20-40 mikrona kadar partiküller tutabilir. 
 
Kartuş filtreler
 
Kartuş filtreleri hem kolay hemde iyi arıtma sağlar. Bakımı ve yıkaması kolaydır. Ancak kum filtreleri kadar kolay degildir. 
 
Genelde bir yedek kartuş bulunur. Kirli kartuşu filtreden çıkarıldığında, temiz olanı takılır. Kirli kartuş sonra yıkanıp temizlenir, ve sonraki kullanıma hazırlanır. 
 
Kartuş filtreler 10-20 mikrona kadar partiküller tutabilir. 
 
Torba filtreler
 
Torba filtreleri kartuş filtreleri gibi iyi filtrasyon yapıp, bakımı çok zor değildir
 
Diatomitli (DE) filtreler
 
Bu filtreler en iyi filtrasyonu sağlar. 3-5 mikrona kadar partiküller tutar ve çok berrak havuzları oluşturur. Bakımı ve diatom ilaveleri biraz zahmetli bir iş olduğu için, ülkemizde pek kullanan yoktur.
 
Kum filtrelerinde zeolit minerali kullanıldığında, DE filtreleri kadar ince filtrasyon sağlanabilir. 
 
 
 

Yüzme Havuzu Bakımı
TOP